Ораза ұстағанда дастарханның басты мәзірі болған құрма-жай ғана жеміс емес, ол денсаулықтың қоймасы.
Құрма құрамындағы фосфор мидың қажеттіліктерін қамтамасыз етеді. Шаршағанда жақсы көмектеседі.
Құрмада В1 және В2 дәрумендері бар. Бұлар да миды және жүйке жүйесін тынықтырады.
Қабығы мен сүйегінде көп мөлшерде дәрумен болғаны үшін сүйегін де сорып жүруге кеңес беріледі.
Құрма қақыраққа және жөтелге жақсы септігін тигізеді.
Қан тамырларын жұмсартады және тамыр қатаюының алдын алады. Одан бөлек қанды тазалайды және қан қысымын да реттейді.
Арабтар кофе басқа да ішетін сусындарымен бірге міндетті түрде құрма жейтіндіктен шығар, оларда холестерин аз болады.
Қуық және бүйрек қабынуына шипа. Суы бүйрек тастарының ыдыруына өте пайдалы.
Қарағай жаңғағымен (кедровый орех) бірге желінетін болса, бауырды тазалайды және қуаттандырады,
Құрмада А дәрумені мол болғандықтан көздерді қуаттандырады. Ақшам соқырлығынан (куриная слепота) және басқа да көз дерттерінен қорғайды.
Адамның іші өткенде және құсқанда дене өте көп мөлшерде су, тұз, калий, натрий және глюкоза жоғалтады.Ал құрмада осы элементердің барлығы да молынан бар.
Құрманы әрдайым тұрақты жеп жүру тікішек сырқатының (геморройдың) алдын алады.
|