Кепкен алманы қантсыз қайнатып, үнемі сусын орнына ішіп жүрсе, қан тамырларының қабырғасына қатқан қақты ерітіп, қан жүрісін қалыпқа келтіреді. Сондай ақ көздің болатын нығайтып, тістің босағанын бекітеді.
Қызылөңештің, асқазанның ішектің ішкі шырышты қабатын жетілдіреді. Адам бойын сергітіп, қуат береді. Бауырдың, қуықтың, көкбауырдың жұмысын жақсартады.
Кепкен алманың жарты килограмм сарымайға араластырып, бармақтың басындай етіп, мұздатқышқа қойып сақтайды. Күніне жатарда соның бір домалағын жеп жүрген ер адамның бел қуаты молайып, ұрықтың қозғалымдылығын арттырады. Бұл жатыры қабынудың салдарынан нәресте
көтермей жүрген жас әйелдергеде пайдалы.
|