Күнге қақталмаңыздар. Әжім де, дақ та, тері рагі де күннің әсерінен пайда болады. Көлеңке, қалтарыс пайдалы. Қыста да бас киім киіп, бетті көлегейлеген жөн.Бетті дымқылдандыратын кремдерді кешке жатар алдында жағып алыңыз.Теріге қажетті табиғи майды шайып жіберетін ыстық суды пайдаланбаңыз. Бет жуғанда салқын немесе жылы суды қолданыңыз. Жиі жуған жөн. Ваннадан, әлде душтан шыққан соң 15 минөттен кейін крем жағып қойыңыз. Тұзды, көбікті ваннаға әуес болмаңыз, теріңізді құрғатып жібереді.
...
Толығымен (Подробнее)»
|
Сүйектің сынуы, шытынауы, шығуы және жарақаттануына күндеріңіз түспей-ақ
қойсын. Алайда, жадта тұтатын жайлардан хабардар болып жүрген жақсы.
...
Толығымен (Подробнее)»
|
- Жасыңыз. Әр жасқа бір балл. Егер жасыңыз 40-та болса, 40 балл.
- Салмағыңыз. Қалыпты салмақ бойдың ұзындығынан 100-ді алып тастағанға тең деген шама бар. Қалыпты салмақтан төмен әрі килограмм үшін 5 балл қосылады, ал қалыпты салмақтан жоғары әр килограмм үшін 5 балл алып тасталады. Мәселен, бойыңыздың ұзындығы 176 см, салмағыңыз 85 кг болса, онда екінші көрсеткіш бойынша минус 45 балл аласыз.
- Темекі. Темекі шекпейтіндерге 30 балл қосылады. Шегілген әр тал темекі үшін 1 балл алып тасталады. Егер сіз күніне 20 тал шылым шексеңіз, онда сіздің үшінші көрсеткішіңіз минус 20 баллды құрайды.
- Төзімділік. Егер сіз төзімділігіңізді күшейту мақсатында күн сайын жаттығу жасасаңыз (жүгірсеңіз, жүзсеңіз, болмаса велосипед тепсеңіз, жүрек қан-тамырлары жүйесінің қызметін жақсартатын жаттығулар жасасаңыз), он
...
Толығымен (Подробнее)»
|
Сәби өздігінен отыра бастаған кезде оған балаларға арналған үстел мен орындық өте қажет. Бұған дейін баланы орындыққа отырғызудың қажеті жоқ. Мүмкіндігінше биіктігін өзгертуге болатын, оңай жуылатын орындық алыңыз. Баланы жүруге үйрететін, секіріп ойнататын қондырғыларды мақтайтындар да, даттайтында да көп. Бұларды алу міндетті емес. Бірақ сізге қажетті заттың бірі-"кенгуру"! Бұл-баланы көтеріп жүруге арналған ыңғайлы қапшық. Баланың жасына қарай оның қалпын өзгертуге болады әрі қолдарыңыз да бос. Жалғасы бар…
|
 Тамырының өзіне тән хош иісі және ауыз күйдірерлік ащы дәмі, күрделі құрамды эфир майы бар. Сондай-ақ оның құрамында ащы гликозид-акорин, аскорбин қышқылы, иілік зат, шайыр, крахмал болады.Емдік мақсатқа өсімдіктің тамыр сабағы мен жапырақтарын пайдаланады. Бұдан жасалған дәрілерді халық арасында қырқұлақ ауруына қарсы, эпидемиялы тырысқақ, грипп, сондай-ақ бөртпе сүзек кезінде қолданған, қазір де қолданады.Иірдің сабағынан қайнатып қоймалжың затты суық суға қосып, ал кейде кептіріп ішеді, қажетті жағдайда дене сыртына да жағады.Иірдің тамыр сабағынан жасалған препараттарды тәбет ашатын, асқазан-ішек жолының қызметін реттейтін дәрі ретінде де пайдалануға болады. Оның тамыр сабағынан жасалған ұнт
...
Толығымен (Подробнее)»
|
 Бәйшешек тамырын бронхит аурулары кезінде қақырық түсіретін дәрі ретінде қолданады. Дәрумендер (витаминдер) жетіспеген жағдайда жапырақтарынан салат жасап жейді. Бәйшешектен жасалған препараттар улы емес, қақырық түсіретін, седативті түйілулерді жазатын, несеп жүргізетін және іш өткізетін қасиеттері бар. Қақырық түсіретін дәрі ретінде бәйшешек тамыры сенегадан гөрі тиімдірек. Г. Қожабекова
|
 Балдыршөптің барлық бөлігінің түгелдей шипалық қасиеті болады. Ол дененің қызуын басады, өт жүргізеді, ауруды бәсеңдетеді және қабынуларға қарсы күшті әсер етеді. Халық медицинасында балдыршөпті дененің қызуын басатын дәрі ретінде пайдаланады. Сонымен қатар, балдыршөп препараттарымен құяң мен ревматизмді, глаукоманы емдейді. Оны дене сыртындағы іріңді жараларға да жағады. Қабылдау үшін бір ас қасық жуылған және ұнтақталған балдыршөпті 1 стақан (200г) араққа салып, 3-4 тәулік бойы ашытып препарат әзірлейді. Сүзіп тазартқан соң оның 12-20 тамшысын 2-3 қасық суға қосып күніне 2-3 рет ішеді. Сондай-ақ жақсылап жуылып, ұсақталып туралған балдыршөпті балмен араластырып 1 грамнан күніне 2 рет ішеді.
|
Денсаулығына айрықша көңіл бөліп, дұрыс тамақтануға көп мән беретін адамдар диетологтардың тағамдардың үйлесімділігі деген принципін ұстануға тырысады. Күнделікті тамақтың құрамы мен құрылымы әр түрлі болғандықтан, ас қорыту процесі әрқалай жүреді. Бұл орайда диетологтар белокты тамақ пен крахмалды тамақтың бірге желінуі асқазанға көп салмақ түсіреді деп есептейді.
|
|
Бас аман болса, бөрік табылады. Қорқыт ата
Жігіттің дені сау болса, сол-дәулет. Құтып
Жігітке дәулет те көп, байлық та көп, Қызығы дүниенің-есен-саулық. Төреқожа Ханқожаұлы
Жігітке мықты дәулет амандығы, Қанағат барға етпесе надандығы. Нұржан Наушабаев
Ауру-сырқаудан сау дене дұрыс рухтың жемісі болып табылады. И. П. Павлов
Біздің бақытымыздың оннан тоғызы денсаулығымызға байланысты. А. Шопенгауэр
Адам үшін денсаулықтан артық бағалы зат жоқ. А. А. Семашко
Мен қимыл-қозғалысты кәрілікпен күресудің ең тиімді құралы деп білемін. В. В. Гориневский
|
Жөтел көбіне таңертең күшейетіндей болса, сарымсақ тұнбасын, қою қант сірнесін және аздап крахмал қосып ұйқыдан тұрғаннан кейін бірден аш қарынға аз-аздап жегізу керек. Ал жөтел жатарда мазалайтын болса екі-үш тамшы (бұдан асыруға болмайды) иод тұнбасын қосып, бір стакан ыстық су ішіп жату керек. Егер балаңыз қайта-қайта салқын тиіп, жөтеле беретін болса, көктемде оған қайың шырыны мен сүтті (2:1) араластырып, аздап ұн не крахмал қосып беріп тыңайту керек. Ал жөтелден біржола жазылу үшін шыдамдылықпен қаракет жасап, балаға жаз бойы мынадай шөптердің тұнбасын ішкізу керек: қалақай, жолжепкен, дала қырықбуыны және гүлқайыр шөптерін кептіріп дайындап алып, әрқайсысының үгіндісін бір-бір шай қасықтан 4 стақан қайнақ суға тұндырады да, күніне 4 мезгіл, тамақ алдында жарты стақаннан ішкізеді. Бұл ем-домның ережесі бойынша төрт жасқа дейінгі балаға бір шай қасықтан күніне 3 мезгіл, төрт жастан он жасқа дейінгі балаларға бір десерт қас
...
Толығымен (Подробнее)»
|
Ұзақ-30 күн-ашығу семіздікті, терінің және шырышты қабаттың ойық жараларын, экземаларды емдеуге қолданылады. 3-7-10 күн ашығу-ағзаны қалдықтардан және токсиндерден тазартудың тамаша әдісі. Қысқа мерзім-1-3 күн-ашығу хирургиялық орталардан соң, әсіресе жоғары температурамен қатар өтетін асқазан-ішек және респираторлық жұқпалардан кейін сауығуға көмектеседі. Бір күндік ашығулар барлық сау адамдарға, әйелдерге де, және кез келген жастағыларға ұсынылады. Тек жоғары айтылғандарды ескеріңіз. Бұндай ашығуды жақсы көретіндер үшін бұл-асқазан-ішек жолына жасалған үлкен жеңілдік. Аптасына бір күнді тек қайнатылған су ішіп өткізу көп адамдар үшін қажеттілікке айналады. 14-3 күндік қысқа мерзімді ашығулар тек асқазан-ішек жолын тазартуға көмектеседі, ал 3-30 күндік ұзақ ашығулар ағзаны сауықтырады. Ағзаға ас түспеген кезде ол өз-өзін қорыта бастайды. Ең алдымен майлар мен жаман, ауру жасушылар қорытылады. Нәтижесінде май қатпарлары
...
Толығымен (Подробнее)»
|
Ыстық күндері май салынған ыдысты тұзды суға малынған шүбірекке орап қойса, май ерімейді. Тағам қуырған кезде табаға кішкене тұз сепсеңіз, май шашырамайды. Духовкаға қойған печенье күйіп кетпес үшін форма астына аздап тұз салу керек. Балдыр иіс шыққан балықты тұзы ащы езілген салынған суға салып қойса, жаман иіс кетіп қалады. Балық тазалаған кезде қолды тұзға батырып алу керек–бұл еңбекті жеңілдетеді. Қабығы жарылған жұмыртқаны тұзды суға салып пісірсе, ақпайды. Овощтардағы жәндіктерді тазарту үшін, оны пісірер алдында тұзды суға батырып алу керек.
|
Ботқалардың ішінде, әсіресе, сұлы ботқасы мен қарақұмық ботқасы пайдалы. Кейбір жағдайларда, мысалы, асқазан және ішек аурулары кезінде бұл жармаларды үгітіп, ұнтақтаған дұрыс. Ботқаны таңертең аш қарынға жегеннің пайдасы өз алдына, оны пісіргенде сүтті көп пайдаланбаған дұрыс.
|
Жұмыртқаның сары уызында холестерин көп. Сондықтан ол қан сарысуында холестерин мөлшері көп ауру адамға, сол сияқты созылмалы гепатитпен, бауыр церрозымен ауыратындарға жақпайды.
|
Бұл үшін былай істейді: 1 қадақ сабын мен жарты қадақ қарамайды қайнатады. Қосынды әбден суымай-ақ кисточкамен алады да, аяқкиімге жағады. Аяқкиімді жылтырату үшін оны щеткамен сүртеді және күйе араластырылмаған балауыз және скипидарды тегіс етіп жағады. Бұдан кейін былғары өте төзімді болады.
| |